معادن استان یزد
بیش از یک سوم معادن استان یزد در زمینه استخراج سنگهای تزئینی و ساختمانی فعالیت میکنند و سالانه نزدیک به یک میلیون و 300 هزار تن سنگ را راهی واحدهای فرآوری در استان یزد میکنند اما این واحدها معتقدند سنگ معدنی خوب در استان یزد وجود ندارد.
استان یزد دومین استان معدنی کشور محسوب میشود به طوری که از 60 نوع ماده معدنی شناسایی شده در کشور 50 نوع آن به طور قطع در استان یزد وجود دارد، هر چند که تنها 30 نوع از این مواد معدنی در استان قابل بهرهبرداری است.
با این حال استان یزد را به لحاظ مقدار ذخیره معدنی، بهشت معادن ایران لقب مینامند و این استان با 1000 واحد تولیدی معدنی فعال سالانه 35 میلیون تن استخراج مواد معدنی را در کارنامه خود دارد. یکی از ذخائر معدنی استان یزد مربوط به سنگهای تزئینی است .
معادن سنگ تزئینی موجود در استان یزد شامل انواع تراورتن، چینی، مرمریت و گرانیت است که بیشترین انواع آن متعلق به گرانیت و مرمریت است به نحوی که تنها در بخش سنگهای گرانیتی حدود 28 نوع از این سنگ ساختمانی در معادن یزد وجود دارد.
ذخائر 35 میلیون تنی سنگ ساختمانی در استان یزد
تعداد معادن در حال بهرهبرداری استان 367 مورد است که از این تعداد 136 معدن در زمینه استخراج سنگهای ساختمانی فعالیت دارند.
ذخایر شناسایی شده سنگهای تزیینی استان تا پایان سال گذشته را 35 میلیون و 214 هزار و 548 تن بوده است و میزان برداشت سالیانه استان از این معادن یک میلیون و 269 هزار و 548 تن است.
سنگهای ساختمانی برداشت شده استان به بخش صنعت ارسال میشود و پس از انجام مرحله فرآوری به خارج از استان صادر یا در داخل استان مصرف میشود.
صادرات 35 درصد سنگ ساختمانی استان یزد
25 تا 35 درصد از ظرفیت تولید سنگهای تزئینی و ساختمانی استان یزد پس از فرآوری، صادر میشود و مابقی در داخل استان به مصرف میرسد. عمده بازارهای مقصد سنگهای تزیینی استان یزد شامل تهران، خراسانرضوی، اصفهان و تبریز و همچنین کشورهای عراق، امارات و آذربایجان است.
فعالیت 165 واحد فرآوری سنگ ساختمانی در استان یزد
تعداد واحدهای تولید سنگ ساختمانی یا به عبارتی سنگبریهای بزرگ استان یزد را 165 واحد می باشدو این واحدها سرمایهگذاری اسمی قریب 700 میلیارد ریال در استان یزد ایجاد کرده اند و حدود 2000 فرصت شغلی برای استان فراهم کرده است.
برخی معادن استان یزد
ردیف/نام معدن/نوع ماده معدنی/آدرس معدن/نام شهرستان
1. کوه اعلا/مرمریت/جنوب غرب یزد/ابرکوه
2. قاسم زغالی/مرمریت/شمال غرب ابرکوه/ابرکوه
3. چادرملو/سنگ آهن/جنوب شرق ساغند/اردکان
4. على آباد/سنگ آهن/جنوب غرب على آباد/اردکان
5. کوشک/سرب و روى/شمال شرق بافق/بافق
6. چغارت/سنگ آهن/جنوب شرق یزد/بافق
7. عقابکوه/گرانیت/جنوب غرب یزد/تفت
8. سنگاب/مرمریت/جنوب یزد/تفت
9. صدر آباد/بوکسیت/شمال غرب یزد/صدوق
10. عصر آباد/گچ/شمال غرب یزد/صدوق
11. تادر مهریز/چینى/جنوب غرب یزد/مهریز
12. سفید کوه/مرمر/جنوب یزد/مهریز
13. آشنیز/لاشه آهکى/جنوب میبد/میبد
14. میبد/گرانیت/غرب میبد/میبد